Qui està connectat?

Tenim 2 convidats connectat

Cartells edicions Vila del Llibre

 Cartell Vila del Llibre 2016

 Disseny Idoia Costa

Cartell Vila del Llibre 2015

Disseny Oscar Espelt

Cartell Vila del Llibre 2014

Disseny Albert Ballesté

Cartell Vila del Llibre 2013

Disseny Jordi Ribaudí

 Cartell Vila del Llibre 2012

Disseny Magí Galindo

Cartell Vila del Llibre 2011 

Disseny Carmen Loza

Cartell Vila del Llibre 2010 

Disseny Carmen Loza

 Cartell Vila del Llibre 2009

Disseny Carmen Loza

Cartell Vila del Llibre 2008

Disseny Xènia Pla Ros

Bellprat: el municipi i la seva història

Vista de BellpratBellprat, rodejat de boscos i camps de conreu, és un petit municipi de l’Anoia, amb presència humana des de molt antic, segons vestigis de l’edat de bronze amb assentaments ibèrics.
A prop seu, el Castell de Queralt domina tot el terme i és des d’on es gaudeix d’una magnífica panoràmica sobre les comarques de l'Anoia, la Segarra i la Conca de Barberà.

 

 

Vista del Castell

El castell de Queralt era, al segle X, un bastió avançat del comtat de Barcelona, documentat des de l’any 960. La seva existència es remunta al segle anterior. L’any 976, el comte Borrell el va vendre a Guitart, vescomte de Barcelona, aconseguit, per conquesta del seu avi Guifré i per testament del seu pare Sunyer, pel preu de 200 pesos d’argent. Sota la influència del castell neix el nucli de Bellprat. L’església romànica de Sant Jaume de Queralt, situada a peus del castell, va exercir les funcions de parròquia fins que l’any 1425 les va assumir l’església de Sant Salvador a Bellprat. El petit nucli, a 652 m d'altitud, creix al voltant d’aquesta església.

 

 Església de Sant Salvador

Amb una població dedicada gairebé exclusivament a activitats agrícoles i ramaderes, a Bellprat s’hi collia blat, llegums i raïm i també hi havia explotacions de lignit i bauxita. El Bellprat de 1685 tenia 10 cases juntes i 8 pagesies. Actualment, és un poble tranquil en el qual conviuen les feines del camp, la ramaderia, un incipient turisme rural i les famílies que hi venen fugint de les sorolloses ciutats per gaudir del silenci i la natura en el seu temps de lleure. Bellprat ha aconseguit vèncer el pas del temps. Les velles edificacions del segle XVII i XVIII s'han anat reformant i preservant. 

 

 

Nativitat Yarza

 

Nativitat Yarza i Planas

Va encapçalar la candidatura d'Esquerra Republicana de Catalunya a les eleccions municipals de Bellprat, resultant escollida alcaldessa en les eleccions de gener de 1934, esdevenint així la primera alcaldessa de Catalunya i de l'estat Espanyol.